2009

384338_476681725705256_680469724_nuho; oko: live AV-performance on festival MFRU

(Le) korak od device arta in svež veter Azije
Svež veter z azijskega kontinenta bo zavel skozi 18. mednarodni festival računalniške umetnosti v Mariboru med 2. in 13. oktobrom, so na včerajšnji predstavitvi v na novo preurejenih prostorih Centralne Postaje na Koroški cesti 5 napovedali (zunanji) sodelavci Mladinskega kulturnega centraMaribor.
Tokrat, doslej dogodkovno najintenzivnejši festival, kot so ga opisali včeraj, ponuja avdiovizualne dogodke, poslastice za glasbene navdušence in ljubitelje elektronske vizualnosti, interaktivno razstavo, koncerte, delavnice, pogovore in razprave. Tako z več kot tridesetimi dogodki posega na področje tematizacije tehnološkega doprinosa svobodi v najširšem pomenu.
Česar človek ne sme, noče
“So stroji, ki opravljajo tisto, za kar stroja ne potrebujemo” je včeraj nizala informacije kustosinja razstave dr. Petja Grafenauer. “Stroj, ki nadomesti človeka, lahko počne tisto, česar človek ne sme, noče! Ne zmore. Morda pa si preprosto ne upa. Morda lahko stroji iživijo pepovedane želje in se zoperstavijo oblastnikom, prepovedim. Prek njih uživamo lenuhi, prestrašenci in pragmatiki” je še dejala.
…2009 so Ei Wada, Kimitoshi Sato, Takumi Namba in Masaru Zoshida osnovali projekt, ki je v glasbeni instrument združil starinske magnetofone “kolut-na-kolut” in sodobno računalniško tehnologijo. Danes med nastopi delajo posnetke v živo, jih kombinirajo z zvoki in nato z nadaljno ročno in digitalno manipulacijo vrtenja kolutov ustvarjajo fascinantno zvočno konstrukcijo.
Radio marš

Coproduction and organisation of performances on MFRU

ARTISTS: Luka Dekleva, Cameron Bobro, Fenshu, Yann Norry, Vesna Krebs, Marko Batista

  • Cinematographic spaces outside historical cinema conventions

ARTISTS: Maurizio Martinucci, Wo0 + Izvanredni Bob, Luka Prinčič, TRAK47

ARTISTS: Vladan Radovanović, Bojana Šaljić Podešva ), Jakob Jež (), Lojze Lebič (),Janez Matičič ()

ARTISTS: Marjan Šijanec, Brina Jež Brezavšček, Bor Turel, Lojze Lebič, Bojana Saljić, Brane Zorman, Miha Ciglar, Sonda , TRAK47 , TERMAL

  • Magični kvadrat

Sandi Červek

  • Črna slika

Sandi Červek